Петиција за увођење педијатријске службе у Голубиначком дому здравља

07-2

Пазовачко повереништво Српских Двери је у суботу, 13.02.2016. и поред лошег времена, више него успешно спровела петицију (прикупљање потписа) у центру Голубинаца, а са циљем да ово место у нашој општини добије педијатра, како родитељи не би морали своју децу возити до Старе Пазове на преглед.

Од раније постоји сумња и недоумица у погледу исправности ове наше иницијативе због “малог“ броја деце у једном насељу, конкретно да у Голубинцима нема довољан број деце да би постојало законско испуњење услова о педијатријској служби.

Из закона и правилника, које наводимо, недвосмислено се види да је дом здравља установа која се оснива на ОПШТИНСКОМ нивоу, у нашем случају, те да су горе наведене недоумице и сумње дефинитивно неоправдане.

ЗАКОН О ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ:

Члан 48.
(1) Здравствене установе из члана 46 . овог закона у државној својини, у зависности од
врсте, оснивају Република, аутономна покрајина, ОПШТИНА, односно град, у складу са овим законом и Планом мреже.
(2) Здравствене установе из става 1. овог члана оснивају, и то:
1) дом здравља и апотеку – оснива ОПШТИНА, односно град;

ПРАВИЛНИК О БЛИЖИМ УСЛОВИМА ЗА ОБАВЉАЊЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ДЕЛАТНОСТИ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА И ДРУГИМ ОБЛИЦИМА ЗДРАВСТВЕНЕ СЛУЖБЕ

Члан 4.
Дом здравља у зависности од броја становника на територији за коју се оснива, као и удаљености од најближе опште болнице, може обављати делатност ако у погледу кадра има, и то:
1) у здравственој заштити деце: једног доктора медицине специјалисту педијатрије и једну педијатријску сестру – техничара на 850 деце старости до шест година, а на два оваква тима – још једну педијатријску сестру. У општинама са најмање 8.500 деце предшколског узраста може се организовати развојно саветовалиште, са следећим кадровима: један доктор медицине специјалиста педијатрије и једна виша медицинска сестра – техничар и психолог, дефектолог, социјални радник и педагог са половином радног времена;
2) у здравственој заштити школске деце: једног доктора медицине
специјалисту педијатрије или доктора медицине и једну медицинску сестру – техничара са вишом односно средњом школском спремом на 1.500 школске деце, а на десет оваквих тимова – још једну вишу медицинску сестру.

У наредних неколико дана, наши активисти ће прикупљати још потписа како би петиција добила пун кредибилитет при њеној предаји директору дома здравља у Ст. Пазови. При предаји петиције, тражићемо и састанак са директором где би усмено образложили наш предлог и дали неколико идејних решења како би довели педијатра у дом здравља у Голубинцима.

Велика захвалност свим нашим активистима, нарочито женском делу, који су по киши стајали и дочекивали потписнике петиције. Ова својеврсна жртва сигурно неће остати без плода…

 

Информативна служба Српског Покрета Двери за Стару Пазову

 

 

 

 

 

Проверите такође

Прикупљање потписа за листу Двери-ДСС у Старој Пазови

Поштовани пријатељи, Настављамо са прикупљањем потписа за локалне изборе СО Стара Пазова. Потписе ћемо прикупљати …

Оставите коментар

avatar
   
Обавести ме о