Верујте у себе (Марија Јањушевић)

У свом првом медијском обраћању, за „Глас Подриња” Марија Јањушевић говори о програму Двери за жене. Истиче да је овај програм прилагођен савременој жени, а да је највећи проблем жена на Балкану што су саме себи на последњем месту

glas podrinja

Дверима се често замера да жене стављају у други план. Међутим, у овом покрету тврде да су жене код њих равноправне.

Марија Јањушевић, чланица председништва Двери и координатор женске мреже, у свом првом медијском обраћању, за „Глас Подриња” говори о програму ове странке за жене. Истиче да је овај програм прилагођен савременој жени, а да је највећи проблем жена на Балкану што су саме себи на последњем месту.

Младе жене које су се запослиле или желе да се запосле имају проблем уколико желе да се остваре као мајке. Веома нам је важно да жене буду заштићене у том погледу. Такође, важно је да ако желе да граде каријеру, то могу да ускладе са родитељством. Ту мора да помогне послодавац, али и држава. Направили смо врло конкретан програм који ће обезбедити женама могућност да имају сва права. Никако не смеју да остану без посла ако желе да рађају, ако имају више деце да могу да раде пола радног времена, а примају пуну плату и мајке са троје и више деце да примају националну пензију, навела је Јањушевићка.

Као други велики проблем са којим се суочавају жене у Србији навела је њихово здравље. Истакла је да су последице НАТО бомбардовања наше земље бомбама са осиромашеним уранијумом приметне и данас, а да се највише огледају у порасту малигних обољења.

Висок проценат обољевања жена од канцера дојке и смртност од канцера материце је нешто што желимо да ставимо под контролу. Борба против насиља над женама је нешто око чега сви морамо имати консензус и за шта морају да се боре апсолутно сви грађани, каже Марија Јањушевић.

Да би успешно реализовали свој програм, прво морају пробуди свест код жена. Зато је важно да дођу до сваке жене.

Жене на Балкану су патријархално васпитане. Повучене су и навикле да су саме себи најмање важне. Зато морамо ући у сваки дом и објаснити им да морају да верују у себе. Мислим да нису свесне своје снаге. На нама је да их подстакнемо на размишљање, закључује Јањушевићка.

ИЗВОР: Глас Подриња

Проверите такође

Коалиција Двери-ДСС у посети Инђији

Носиоци листе Двери-ДСС, Бошко Обрадовић и Санда Рашковић Ивић посетили су општину Инђија.     …

Оставите коментар

avatar
   
Обавести ме о