Власт у РИК-у донела противуставно упутство за спровођење избора на КиМ

Републичка изборна комисија је на седници окончаној дана 23.03.2017.године, гласовима представника владајуће коалиције окупљене око СНС и СПС, као и представника кандидата Лиге социјалдемократа Војводине – Ненада Чанка и представник кандидата Народног слободарског покрета – Мирослава Паровића, усвојила предлог Упутства за спровођење гласања на изборима за председника Републике расписаним за 02.април 2017. године, на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија.

 

ФОТО: Удружење Срба „Иво Андрић“

 

Предлог упутства је пред Републичку изборну комисију изнет непосредно пред отварање саме седнице, без било каквог претходног разматрања од стране радне групе за Косово и Метохију, као и уз изостанак било какве најаве стављања истог на дневни ред.  Посебно је индикативно и потпуно одсуство представника медија, који иначе прате сва заседања РИК.
Предметно упутство садржи низ одредаба које су у директној супротности са Уставом Републике Србије, Законима који регулишу изборну материју као и у супротности са самим Упутством РИК за спровођење предстојећих избора за председника Републике.

Такође напомињемо да је Уставни суд 2016. године донео одлуку по којој су поједине одредбе Упутства за спровођење избора на Косову и Метохији, које је донето за потребе спровођења парламентарних избора 2016.године, у супротности са Уставом Републике Србије. Ова чињеница је од посебног значаја будући да су идентичне одредбе садржане и у горе поменутом упутству. Наиме изнова је састав бирачких одбора сведен на свега три члана, уз потпуно одсуство чланова у проширеном саставу, који чине представници свих предлагача кандидата за председника Републике. Даље, упутством је предвиђена могућност утврђивања резултата избора ван бирачких места на којима су избори спроведени, а која одредба не може имати упориште у изборном законодавству. Напослетку мисији ОЕБСА су спорним упутством дата овлашћења која практично превазилазе улогу бирачких одбора.

Из свега изнетог произилази да су се представници владајуће коалиције и њима блиских сателитских партија свесно оглушили о Устав Републике Србије, изборне законе, као и о одлуку Уставног суда Србије, доневши упутство које изнова ствара све предуслове за нерегуларности у спровођењу избора на Косову и Метохији. Власт се очигледно приликом доношења спорног упутства руководила Бриселским споразумима а не Уставом и законима Републике Србије.

 

Информативна служба Српског покрета Двери

 

Save

 

Проверите такође

Бошко Обрадовић – Савез за Србију је земљотрес на политичкој сцени

Косово и Метохија је највеће и најважније српско национално и државно питање.     „Косово …

Оставите коментар

avatar
2500
  Subscribe  
Обавести ме о