Протест Уније пољопривредних произвођача Сремска Митровица (ВИДЕО)

Данас је у Сремској Митровици, на централном градском тргу одржан протест Уније пољопривредних произвођача Сремска Митровица на којем су окупљени пољопривредници из овог дела Срема негодовали против аграрне политике Владе Србије.

miladin_sevarlic_naslovna

Данас је у Сремској Митровици, на централном градском тргу одржан протест Уније пољопривредних произвођача Сремска Митровица на којем су окупљени пољопривредници из овог дела Срема негодовали против аграрне политике Владе Србије.

На скупу је истакнуто да Влада премијера Вучића води политику која је усмерена против пољопривредника из Србије, а у корист увозничког лобија.  Влади је замерено због ниских цена приликом откупа пољопривредних производа, за шта је главни кривац претерани бесцарински увоз пољопривредних производа из иностранства, претежно из земаља Европске Уније. Замерено је Влади и то што је од земаља у окружењу једино у Албанији скупље дизел гориво, што гориво није регресирано, што од балканских земаља Србија има најмање субвенције по хектару, односно нема субвенција за земљу узету у аренду и сл.

Код узимања државне земље у закуп,   истакнуто је да Влада Србије не врши денационализацију одузете земље из само њима знаних разлога, да тзв. државну земљу не жели да прода, или изда у закуп српским домаћинима, већ да жели да је да у бесцење странцима, претежно Арапима.

martinci

Представник пољопривредника из села Мартинци је питао, коме то Влада Србије, најбољу мартиначку земљу, коју су комунисти након другог светског рата отели сељацима из Мартинца и припојили друштвеном предузећу Агросрем, припрема да да по багателној цени, на шта је део присутних одговорио да је у питању брат премијера Србије, Андреј Вучић.

Пољопривредницима се, по позиву, обратио и професор пољопривредног факултета у пензији, др Миладин Шеварлић, шести на листи за народне посланике Р. Србије коалиције ДВЕРИ-ДСС.

Он је своје обраћање започео цитирањем говора, познатог комунистичког разбојника, Моше Пијаде, са првог заседања АВНОЈА одржаног у Бихаћу 1942. године, у којем је он описао какву голготу грађанима припремају комунисти након насилног преузимања власти, и истакао да се управо по том моделу данас празне српска села.

miladin_sevarlic_01

Професор Шеварлић је истакао да је у Србији од 2002 до 2010 године угашено 150 000 породичних пољопривредних газдинстава, што је свако пето газдинство које смо имали по попису из 2002. године, а то је 500 испражњених села од по 300 домаћинства, те је питао за кога се то празне српска села и ко ће то доћи у њих.

Подсетио је присутне да је први министар пољопривреде ове владајуће коалиције, Кнежевић, првог радног дана послао СМС поруку којом је отпустио 1658 агронома који су радили као асистенти, па је Србија остала са свега 260 пољопривредних саветодаваца на 628 000 породичних газдинстава, што је 4 до 6 пута мање од Хрватске , односно 8 до 12 пута мање од Словеније.

Напоменуо је да је Србија једина земља у Европи која нема регресирано гориво, а да је за време Милошевића постојало бесплатно гориво које се набављало уз помоћ „зелених бонова“.

Професор је позвао пољопривреднике да се уједине и да гласају за пољопривреднике и да ће на тај начин парламент имати 27% пољопривредника јер им је управо толики проценат у бирачком телу Србије, а када би пољопривредници гласали само за оне који живе и раде на селу тада би парламент имао око 110 посланика који долазе из сеоских средина јер 43% бирачког тела Србије живи на селу. То данас није случај јер преко 70 локалних самоуправа, од 169 колико их има у Србији, нема свог представника у скупштини Србије, нагласио је он.

Своје обраћање је завршио стиховима земљорадника из села Петровчића, Радомира Проковљевића Проке: „На ливади сред цветних ружица, волели се Сремац и Сремица, волели се све до беле зоре, од љубави сва трава изгоре“.

Информативна служба Српског покрета Двери у Сремској Митровици

 

Проверите такође

Обрадовић – Вучић је највећи пријатељ независног Косова (ВИДЕО)

Конференција за новинаре Бошка Обрадовића Данас је у просторијама ГО СП Двери у Чачку, одржао …

Оставите коментар

avatar
2500
  Subscribe  
Обавести ме о