Не видим проблем да имам пријатеље Албанце – Бошко Обрадовић

Лидер покрета Двери говори за Данас о односу према мањинама, Русији и Косову.

bosko_obradovic_02-1

Надам се да је случајност да ми ви, као професионаини новинар, постављате тако тенденциозно питање, коментар је Бошка Обрадовића на једно од имејл питања Данаса – како данас гледа на време од пар година када су се са трибина које су Двери организовале слале поруке које су, по многим оценама, биле нетрпељиве према националним, верским, сексуалним мањима, а неретко су биле класификоване и као позив на насиље.

– На стотинама трибина које су Двери организовале учествовао је велики број српских и страних академика, интелектуалаца, књижевника, професора универзитета… И никада се није догодило да је неко правио спискове „неистомишљеника“ као што је то радила Соња Бисерко у својим годишњим извештајима; никада се није догодило да су Двери организовале изложбе фотографија у којима се руже и вређају верска или национална осећања огромног броја грађана Србије, већ је то урадила Борка Павићевић у свом Центру за културну деконтаминацију, у фамозним „данима геј параде“, излажући слике Ecce homo. Насупрот томе, ми смо неколико пута организовали трибине на којима су учешће узимали представници СПЦ, Римокатоличке цркве, Исламске заједнице и Јеврејске заједнице у Србији. Двери су тада показале, а то радимо и данас, да без обзира на разлике треба успостављати плодотворну културу дијалога.

Ваша странка је, рецимо, након Параде поноса, 2010. године, била на страни, сложићете се, насилника, који су буквално порушили Београд и хтели физички обрачун са онима који су дошли да подрже тај протест. Опет бисте оправдали такво понашање?

– Двери су увек биле против насиља; на нашим скуповима никада се није догодио ниједан инцидент. Поводом најављене геј-параде ми смо одговорили позитивном акцијом организујући Породичну шетњу и промовишући породичне вредности. Да ли је то, можда, из ваше перспективе, погрешно?

Да разјаснимо: геј-парада није никаква борба за људска права чланова ЛГБТ популације, већ прилика да се одређене НВО које организују параду обогате и да изазивају тензије међу грађанима различитих сексуалних оријентација како би те НВО од својих финансијера тражиле више новца.

Већина грађана Србије, као и већина чланова ЛГБТ заједнице не подржава рад тих НВО-а и противе се геј-парадама у Србији.

3-bosko-obradovic

■ Статистика каже да у сваком друштву, па и овом нашем, сваки десети човек је хомосексуалне оријентације. Такође, наука тврди да је хомосексуалност урођена. Зар не верујете науци? Или, и поред тога што већина не може да бира сексуалност, залажете се за дискриминацију оних који су се једноставно родили другачији од већине?

– Већ треће питање се врти око једне другоразредне теме. Треба да причамо о презадуженим породицама, о пољопривредницима којима касни исплата субвенција (а у 2016. њихов износ ће бити знатно умањен), о грађанима који се гуше у кредитима које су узели у швајцарским францима, о лобију који хоће да нас натера да једемо и производимо ГМО храну, о распродаји српских предузећа и пољопривредног земљишта… То су теме које муче грађане Србије! Двери имају права решења за све проблеме, ми се боримо за интересе свих грађана, а у њихову сексуалну оријентацију, која је приватна ствар сваког човека, не улазимо.

■ Један од кључних полуга ваше политике је одбрана Косова. Како бисте „бранили“ Косово? Послали бисте војску тамо? Покушали бисте да заратите?

– Не, нико не жели да ратује, нити да планира нове ратове. И Двери и ДСС су потпуно сложни по том питању. Нажалост, погрешном државном, ја бих рекао антидржавном политиком, Србија из дана у дан губи суверенитет на Косову и Метохији. Потписивање Бриселског споразума је само један у низу потеза те погубне политике.

Двери ће инсистирати на томе да се питање КиМ под окриље УН, као и на поштовању Резолуције 1244 Савета безбедности, по којој је КиМ дефинисано као део државе Србије. Једино мудром политиком, јачањем државе и поштовањем међународног права можемо постепено и на дуг рок враћати суверенитет на КиМ.

bosko_obradovic

■ Постоји ли међу Албанцима нека личност која заслужује ваше поштовање? Имате ли међу пријатељима некога ко је албанске националности?

– У вишевековној историји односа наша два народа било је доста примера сарадње и добросуседских односа. Од Скендербега, чија је породица српског порекла и која је подигла Арбанашки пирг у манастиру Хиландар, па све до Есада-паше Топтанија, са којим су Никола Пашић и Влада Краљевине Србије имали изузетне односе.

Ипак, од краја 19. па кроз читав 20. век односи наша два народа били су оптерећени континуираним насиљем које је вршено ради остваривања пројекта Велике Албаније. Овакво стање траје до данас и оно што га карактерише јесте промена геополитичких центара моћи који су га инструментализовали ради слабљења Србије. Не видим никакав проблем у томе да међу пријатељима имам људе албанске националности.

■ Проевропске политичаре називате издајницима. С друге стране, проруски за вас то нису? Руски је интерес да Србија не постане чланица НАТО, а на европске интеграција не гледа благонаклоно, иако неће то јасно да каже.

– Двери не користе такав речник, мада је тешко пронаћи другу реч за оне који крше Устав Србије. Свакако да критикујемо и доводимо у питање поступке оних проЕУ политичара у Србији који раде у интересу страних сила и страних корпорација, а не у интересу грађана Србије. Легитимно је и кључно је питање зашто смо уништили домаћи банкарски систем, ЗОП и СДК-а, и пустили стране банке да нас поробе највећим каматама у Европи.

Легитимно и кључно питање је зашто смо потписали ССП, који је додатно уништио српску привреду која је била посрнула због санкција и бомбардовања од стране НАТО-а, коме стреме неки наши политичари.

Легитимно је и кључно питање зашто идемо у ЕУ која се распада и која нас годинама уцењује. Питања уласка Србије у НАТО мора да се реши на референдуму, као највећој демократској тековини једног народа, а не да се потура на усвајање Народној скупштини, која је била пред распуштањем, без икакве јавне расправе.

Нормално је да Руси имају своје интересе, Американци своје, Немачка и Британија своје… Српски покрет Двери заступа искључиво српске интересе.

bosko_akt

■ Да ли вам пристижу донације из Русије?

– Ви очигледно постављате питање навикнути да су у последњих 20-ак година неким странкама „пристизале донације“ из САД, па мислите да је „природно“ да и нама „пристижу донације“ из Русије. Не, Дверима никада нису „пристизале донације“ из Русије и неће нам пристизати. Законом је политичким организацијама забрањено да примају донације из иностранства.

■ Мислите ли да је то што је Ратко Младић учинио у Сребреници нешто чиме би грађани Србије требало да се поносе?

– Генерал Младић је човек који је све своје војничко знање уложио у одбрану српског народа. Углед међу својим саборцима и народом стекао је и чињеницом да је јединицама командовао са прве борбене линије, делећи судбину војске и народа. Сви злочини који су се догодили у братуначком и сребреничком крају од 1992. до 1995, дакле и злочини муслимана над Србима и злочини Срба над муслиманима, не служе на понос ни Србима, ни муслиманима. Они који су злочине чинили треба за те злочине и да одговарају. Једино нас потпуна истина може ослободити, са крајњим циљем да људи са ових простора живе у миру. Много је непријатеља са стране који су имали и још увек имају за циљ да заваде Србе и муслимане. Ни ми, а ни они, не треба да будемо марионете у туђим рукама.

Хашки трибунал је у функцији спровођења интереса тих „туђих руку“. Доносећи срамне ослобађајуће пресуде против Насера Орића, Готовине, Харадинаја и других, као и због огромног броја кршења људских права заточених Срба, Хашки трибунал је дискредитовао себе као правну институцију. Због тога ћемо мукотрпан пут помирења наша два народа морати да тражимо сами, међусобно, свесни његове неопходности, за шта ће нам требати много мудрости, стрпљења и разумевања.

ИЗВОР: Данас – Снежана Чонградин

 

Проверите такође

Да ли су изјаве Вучића о разграничењу противуставне

Шта је став Владе Србије, која је према важећем Уставу дужна да „утврђује и води …

Оставите коментар

avatar
2500
  Subscribe  
Обавести ме о