Делегацију Пазовачких Двери примио Директор Старопазовачког дома здравља

dveri dom zdravlja

Сви знамо да је здравствена заштита становништва један од најзначајнијих чинилаца када је у питању степен квалитета живота у једној заједници. О овом важном сегменту дужни смо да бринемо сви. Ако је у питању здравствена безбедност деце, наша одговорност и ангажовање у решавању и указивању на проблеме који у њој постоје, постаје нешто од чега немамо право да окренемо главу. Без обзира да ли се ради о нашој сопственој или о некој другој деци, она свакако представљају нашу заједничку будућност за коју се вреди борити.

Наиме, у закону о здравственој заштити, у члану 13 који обухвата мере за обезбеђивање и спровођење здравствене заштите од интереса за грађане на територији општине, у тачки 2 наводи се једна од мера: стварање услова за приступачност и уједначеност коришћења здравствене заштите на својој територији.

Ипак, чини се да су деца у Голубинцима делимично ускраћена када је у питању у закону поменута уједначеност и приступачност примарне здравствене заштите.

Голубинцима већ дуго времена недостаје педијатар у постојећој амбуланти, што ствара огромне проблеме родитељима, а понајвише, наравно деци. Сви они су принуђени да здравствену помоћ потраже у десетак километара удаљеном Дому здравља у Старој Пазови. Овде је нужно напоменути да је повезаност аутобуским линијама између ова два места крајње лоша када се говори о броју полазака по установљеном реду вожње. Тако су они који не поседују сопствени превоз, у великом проблему, а они који га имају, додатно троше своје прескупо гориво и своје време. Деца испаштају.

01

Као одговорни људи, свесни овог проблема и заинтересовани за локалну заједницу у којој живе, чланови општинске организације Српског покрета Двери Стара Пазова, после недавно покренуте акције сакупљања потписа за петицију за формирање педијатријске службе у Голубинцима, (која је још у току), учинили су још један корак.

Оформљена је делегација која је 22. фебруара посетила директора Дома здравља у Старој Пазови др. Александра Омеровића, како би разменили мишљења по овом питању, у циљу изналажења решења за становнике Голубинаца у оквиру реалних могућности.

Делегацију ОО Дvвери чинили су саборци из месне организације Голубинци Нада Новковић, Бранислава Наранчић, Недељко Ранисављевић и члан Управе ОО Пазовачких Двери Владимир Трифунов из Старе Пазове.

Разговор је протекао у искреном и пријатељском тону, праћен разумевањем за нашу иницијативу коју је др. Омеровић снажно подржао и понудио сву помоћ.

Обзиром на проблеме у пријему деце у Голубиначкој амбуланти, које смо овом приликом истакли, договорена је боља организација по том питању, те ће одређеном наредбом дир. Дома здравља убудуће сваком детету бити гарантован преглед код постојећих лекара, па се више неће дешавати случајеви када су деца, често непотребно, по аутоматизму упућивана на педијатрију у Стару Пазову, без обзира што је лекар био у могућности да их прегледа.

Између осталог, разговарало се о тренутним могућностима и условима под којима би било реално оснивање Дома здравља у Голубинцима и формирање педијатријске службе, те утицаја министарства, службе РФЗО и локалне самоуправе, као и о свим другим елементима од којих то зависи.

Хвала др. Омеровићу који је овим гестом добре воље, показавши заинтересованост за решавање овог проблема, потврдио наша очекивања којима смо се и надали од човека који на месту директора Дома здравља и данас, као и раније, чини одређене напоре и позитивне кораке у смислу унапређивања и очувања капацитета здравствене службе у нашој општини, у складу са могућностима и средствима којима одговорно располаже.

ОО Пазовачких Двери ће продужити своје напоре у залагању за оснивање и функционисање педијатријске службе у Голубинцима, што је и један од програмских циљева наше локалне политике у области здравља.

Свесни да и у неким другим селима наше општине такође постоји исти проблем, потрудићемо се да, на дугорочном плану, педијатрија у оквиру примарне здравствене заштите, онда када се ми будемо питали и одлучивали, заиста постане уједначена и приступачна за све.

Информативна служба Српског Покрета Двери за Стару Пазову

 

Проверите такође

Председник Србије је највећа безбедносна претња по земљу

Након јучерашње изјаве Бошка Обрадовића о Вучићевом кршењу Устава, на председника Двери подигла се комплетна …

Оставите коментар

avatar
2500
  Subscribe  
Обавести ме о